måndag 12 oktober 2015

Kort om: Miljöbilar och (manligt) risktagande

Imorgon ska jag tala i Örebro, på konferensen Maskulinitet i förändring, arrangerad av organisationen Män för jämställdhet. Huvudet är fullt av tankar. Släpper lös kreativiteten och tänker fritt.

Exempel på manliga logiker, till exempel, finns överallt. Mäktiga män omsätter sina tankar på olika ställen hela tiden. Till exempel i ett av världens största bilföretag, Volkswagen, som nu dras i smutsen efter att det avslöjats hur man resonerat och vad ledningen prioriterat. Ett paradexempel på manlig logik.

Tänk om VW hade satsat samma summor som de nu (på grund av huvudlösa beslut i den cyniska jakten på vinst) tvingas satsa på att återupprätta företagets rykte, på utveckling av elbilar. Tänk vilken skillnad en satsning i den storleksordningen skulle kunna göra. Pengarna finns ju uppenbarligen, annars går företaget i konkurs. Tänk vad ingenjörerna på företaget skulle kunna åstadkomma med bara hälften av de summor som VW nu tvingas punga ut med för att man valde att satsa på att lura sina kunder och världens politiker som kämpar med att komma till rätta med klimatproblemen istället.

Tanken svindlar och det faktum att ledarna för VW agerat som de gjort och (kunnat) ta den typen av risker man gjort sjunker in i omgångar. Jag kan inte riktigt fatta det fullt ut än tror jag. Och det är inga klåpare som gjort kalkylen, det handlar om världens bäst betalda företagsledare. Den typen av risker är uppenbarligen helt okej att ta, annars hade man inte gjort det, men satsningar på verkliga miljölösningar anses inte vara värda att genomföra. Inte så länge den manliga logiken råder bland världens ledare som spottar oss alla i ansiktet.

Plötsligt framstår talet om att det är svårt att hitta kompetenta kvinnor för ledningsuppdrag i en helt ny dager. Kvinnor ser och förstår inte vad som krävs och vilken typ av risker ledningen för ett multinationellt företag tvingas ta, sägs det. Enligt den manliga logiken anser man sig inte ha råd att ta risken det innebär att bygga en bil som löser människans begär efter transporter, men att riskera hela företagets rykte anser man sig ha råd att ta. Det är den manliga logiken i ett nötskal. Den manliga logik som gett oss två förödande världskrig, atombomben och möjligheten att resa till månen och kanske till Mars. Viktiga projekt, värt att ta enorma risker för.

Klimatkrisen och hotet mot mänskligheten och livet på jorden är något helt annat. Det är ett problem som i bästa fall kan leda till att vi fortsättningsvis kan få det bra. Det finns inget spektakulärt i den utmaningen, därför anses den allt för dyr och investeringen allt för riskfylld. Fattigdomen på jorden är ett annat exempel på en utmaning som anses allt för riskfylld. Betraktad utifrån en manlig logik vill säga.

Jämställdhet handlar lika mycket om fördelningen av makt mellan män och kvinnor, som vilken logik som ska styra besluten som tas och som rör oss alla och våra barn och barnbarn och livet på jorden.

Inga kommentarer: